2013. szeptember 22., vasárnap

Kazinczy Kúria

Kazinczy Kúria története sok szempontból érdekes.Legenda mely, Dumas  itt járt Abonyba. Részletes története itt olvashatü róla.: Dumas A névre kantitva lehet elolvasni. Igen érdekes Néhány fotót készítettem a kúriáról. A többi kúria és a kastélyairól későbbi posztba kerülnek terítékre. Többek közt 32 db kastélyok leírásai lesznek. Igyekszem fotókkal is alátámasztani milyen voltak.
A kúria ma már Speciális Otthon,ahol ma sérült ,fogyatékos emberek laknak. Szépen rendben vannak téve a parkok és az épületek. Íme néhány fotó.















Egy ott lakó megkért fotózzam.:) Eleget tettem a kérésnek...







Egy kis részlet: 
A kúriát 1786-ban a besenyői és eörvendi Beöthy család építtette. Az épület tulajdonosai közül kitűnik Kazinczy Miklós (az író,nylevújító Kazinczy Ferenc/1759-1831/ öccse) és felesége Beöthy Viktória. A börtönből szabadult Kazinczy Ferencet rokonsága nem fogadta be,csak Miklós öccse és felesége,akik a későbbiekben gyakran vendégül látták őt.Beöthy Viktóriának köszönhető ,hogy létrehozta az első kisdedóvót Abonyban. A II:.v.h. után kolostorként működött a kúra,melyett az UNUM nővérek laktak. Az épületben 2003-tól megtekinthető az ABonyi LAjos Múzeumi Kiállítóhely által kihelyezett kamara kiállítás Kazinczy Ferencről.A meglévő 12 kúriából ez az egyetlen ami külső-belső felújítással büszkélkedhet. Létezik egy legenda,miszerint az ifjú Alexandre Dumas (1802-1870) ,a híres francia író ebben a kúriában született....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése