2012. április 5., csütörtök

Egy kis részlet Kastélyok,kúriák árnyékában címmel….


Vigyázó gróf története

/Monda az 1848 előtti időkből/

Valamikor régen élt Abonyban egy kegyetlen gróf. Vigyázó gróf nagyon gazdag földbirtokos volt, gyönyörű kastélyban lakott. Sok szegénnyel és napszámossal dolgoztatott.  A kevély gróf a szegény embert még számba sem vette, az ekét is emberekkel húzatta. Annyi bért adott nekik, hogy épp csak éhen nem haltak. A kastély előtt állt egy hatalmas terebélyes fa. A gróf nagyon szeretett a fa alatt üldögélni. E fa alatt kínoztatta és végeztette ki azokat a szegény embereket, akik ellenszegültek a parancsának. Egy alkalommal Vigyázó gróf vadászatról jött haza. A tetőn jobbágyok dolgoztak. Az egyik jobbágy rosszul végezte a munkáját. A gróf olya nagy haragra gerjedt, hogy rálőtt a szegény emberre, aki holtan fordult le a tetőről. A szegény ember felesége elátkozta a grófot a kastélyával együtt. Agyon is csapta a grófot a villám a kedves fája alatt! Az abonyi nép azt mondja, azért, mert azon a helyen kínoztatta és végeztette ki a szegényeket. /Mások úgy tudják, hogy a gróf csak megbénult és elvesztette szeme világát/. Később rálőttek az egyik Vigyázóra. Ezután soha többé nem lakott senki a kastélyban, csak a baglyok és a denevérek repdestek a szobákban és padláson.
Abonyi/Brück/ Gyula nyomán

A kastély üresen állt 1919 augusztusában, amikor a Tanácsköztársaság leverése után a fehérterror ideje alatt Prónay különítményének központja lett, véres események színtere. A kastélyban több ezer embert kínoztak, agyonvertek. Így terjed el a következő monda:

A Vigyázó kastély


A Vigyázó kastély Vigyázó Sándor tulajdona volt. A kastély lakatlan és félelmetes volt. Az emberek még a közelébe se mertek menni a kastélynak, azt hitték, hogy a boszorkányok, ördögök és szellemek lakják. Egy ember, aki a kastélyban járt, ördögöket látott a falra festve. Egy este, amikor ismét a kastély felé járt, óriási csörgést, zörömbölést hallott. Ijedtében elszaladt és azt híresztelte, hogy látta az ördögöket táncolni. Elerjedt a hír, hogy a kastély minden termében ágyúdörgés hallatszik és pontban éjfélkor fél karok, fél lábak, fél testrészek hullanak a padlóra.

Forrás: Képek Google


A Széll kastély


Réges – régen egy földesúr lakott a kastélyban. Ez a földesúr nagyon gazdag volt, de zsugori is. Az embereit, akik éhbérért dolgoztak a földjén, keményen megdolgoztatta. Kegyetlenül bánt velük, ezért a szegény nép nem szerette. Mikor meghalt a földesúr, a babonás hiedelem szerint pontban éjfélkor, boszorkányok jönnek elő a padló hasadékaiból, és táncolnak, mulatoznak, és varázsigét mondanak. Az emberek a kastély tájékára se mertek menni.

Sajnos Széll kastélyról nem találtam képet.



Abonyi Kincses Kalendárium 2001-2003

3 megjegyzés:

  1. Vigyázó grófnak Bátyán is volt birtoka és kúriája. A 19. században itt halt meg Mária nevű lánya, a bátyai templom kriptájában van eltemetve, címeres sírköve pedig a templom falában. A néphagyomány általáan rokonszenvesnek tünteti föl. Tudnék közölni erről népmondákat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bátyói

      Köszönöm az észrevételt. Igen örömmel venném,ha tudna közölni népmondákat. Erre a címre várom a közlét. abonyblog@gmail.com

      Köszönettel: Kovács Ágnes

      Törlés
  2. Nem mai hozzászólások vannak itt, de egy próbát megér! A szél kastélynál volt régen egy tó, azt a tavat Mária tónak hívták, mivel az uradalom lánya meghalt, így ide ehhez a tóhoz temette a lányát, innen ered a Mária-tó név. Én így tudom ezt a történetet. A szél kastélyt még az 1960-70években lebontották, ma már csak erdő van ott a helyén.

    VálaszTörlés