2012. április 15., vasárnap

Abony történetének írásos nyomai (1450 -1740)

A XX.század vérzivatar során a városunkra vonatkozó iratanyag nagy része megsemmisült. Erre a sorsa jutott a város 250 évet átfogó irattára, a zsidó hitközség teljes anyaga és a római katolikus egyház írásos emlékeinek jó része. Ezekkel  együtt pusztult el sok tárgyi emlék is. A közbirtokossági irattárból is csak az maradt meg. ami  ezekből az állami irattárainkba bekerült, vagy aminek töredékeit egyes családok átmentették. A helyi múlt legrégibb  emlékei legsértetlenebbül a református egyháznál maradtak meg.
A magyar történelem feudális - hűbéri múltjához hozzátartozik, hogy a településeink legkorábbi írásos nyomait oklevelek őrzik.Ez azonban  nem jelenti azt, hogy a fellelt legrégebbi oklevél keletkezése egybeesik a település létrejöttével. Árpád - kori okleveleink zöme a forgandó történelem,  martaléka lett. Így igen jelentős helyek is csak a késői középkori valamelyik évével kezdhetik írásos történetük. Ezek közé tartozik Abony is.

Történelmünk kezdetei


Helységünk első írásos, oklevélszerű története 1450 - 1472 között a Veseni- család nevéhez kapcsolódik. Az 1450. december 2-án kelt oklevél szerint a mai abonyi határ területén fekvő akkori falvak: Aban, Mikelaka,Vadaegyháza elpusztult helyek. A három közül a két utóbb örökre eltűnt. Mikelaka nevét a  mai napig egy határrész őrzi, Vadaegyházáét még ez sem.
Aban azonban pár év alatt újjá települt és 10 év múlva egy királyi idézőlevélben azt olvashatjuk, hogy a helység a Veseniek egyik ágának lakóhelye. A Veseniekről két oklevél kivonata is olvasható, miszerint az óbudai apácák ceglédi jobbágyait bántalmazták, Feketehalom pusztájukat erőszakkal elfoglalták. Abony további sorsát meghatározza, hogy a Veseni-család itteni ága kihalt, és a birtokok visszaszálltak a koronára.

Egy 1472-ben kelt oklevél szerint Mátyás király a Veseniek nagyvázsonyi és itteni birtokait, kivételes hősiességéért és helytállásáért Kinizsi Pálnak adományozza. A tulajdonlás azonban nem egyértelmű.



Forrás:Abony Helytörténeti és Helyismereti Tankönyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése