2012. április 5., csütörtök

Boszorkány és szellemhit Abonyban 2.rész


8. Király Albert bácsi kiment a lovával a szőlőbe. Nem volt benne biztos, hogy merre kell menni. Egyszer nagy ördögkerék/bogáncskóró/, ballangkóró gurult el mellette. Hirtelen lángra lobbant és gurult előtte. Albert bácsi hajtott utána és így a bukfencező, égő ördögkerék elvezette oda, ahová menni akart. A kapuban leszállt a kocsiról és ott látta elhamvadva az ördögkereket.

9. A határban éjjel tüzes lovak szaladgáltak és fejnélküli lovasok ültek rajtuk. Egy ember a pajtában elaludt. Éjszaka valaki megszorította a lábát és az másnap úgy bedagadt, hogy nem fért be egy zsákba. Még az orvos sem tudott rajta segíteni. Egyszer egy öregasszony elment hozzá és azt mondta az embernek, hogy jönni fogy egy nagy kutya hozzá, de ne ijedjen meg tőle. Jött is a nagy kutya, megnyalta az ember lábát és az rövid idő múlva meggyógyult.

10. A legények fogadtak, hogy ki meri elhozni a temetőből az egyik keresztet a fonóházba. Az egyik megivott 5 liter bort és elhozta a keresztet. Mikor visszavitte és a földbe akarta szúrni, vele szúrta a köténye sarkát is. Azt hitte, hogy a halott húzza lefelé és ijedtében szörnyet halt.

11. Egedi Örzsi dűlőjéből jártak be a legények a bálba. Hazafelé menet egyszer egy fehér ruhás alakot láttak az út szélén állni. Köszöntek neki, de az nem fogadta. A legények szidták értek. Sinka Mihály kitalálta, hogy üssék agyon.
- Ugyan, mit találtál ki? – mondta Habony István. Ahogy ezt kimondta, a szellem eltűnt. Azzal abba maradt minden, beszélgettek. Sinka Jóska maradt utoljára. Egyszer hátranéztek és a Sinkát nem találták sehol. Visszamentek keresni. Jó 2 km-re megtalálták az úton fekve és nyögve:
- Miért nem néztetek hátra? Az az ember a nyakamba ült és vitette velem magát. Nem tudtam tőle meg szabadulni, míg a fáradtságtól össze nem estem. Akkor eltűnt.
Sinka Mihály

12.1892 – ben egy legény kiment  mgfejni  a tehenet. Hát látja, hogy egy nagy fekete macska csimpaszkodik a tehén tőgyén és szopja a tejet. Felkapta a vasvillát, és jól helybenhagyta vele a macskát, és összeszurkálta. Bement a lakásba, mire visszament, a macska nem volt sehol. Eltűnt a villáról. Másnap hallották, hogy a szomszédasszony nagyon beteg. Így tudódott ki, hogy az asszony boszorkány.


Forrás:Abony Kincseskalendárium
2001-2003

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése