2012. április 15., vasárnap

Út menti Keresztek Abonyba

Út menti Keresztek Abonyba c könyv egy kis szeletkéjét írom.. Jelenleg meg lehet venni Abonyi Lajos  Múzeumi Kiállítóhelynél.

Abonyban sok út menti kereszt van.De sokan nem is tudják kik és miért építették. Néhány út menti Keresztet felsorolok:


  • Harang - dűlői kereszt
  • Lóherés - dűlői kereszt
  • Bicskei úti kereszt
  • Serkeszéki kereszt
Csak néhányat említsek....

Részlet a könyvből:

"Keresztek
Élő jelei elődeink vallásosságának


Ez a több száz éves település az én, a mi szülőhelyünk, lakóhelyünk. Tudjuk, hogy a területükön egykor Aban. Mikelaka, Vadaegyháza szálláshelyekből Aban formálódott életképessé, míg Mikelaka neve dűlő formájában máig ismert, s Árpád - kori temploma helyét kereszttel jelöltük. Századok során katolikusok, reformátusok éltek itt, s élnek ma is békességben. Szántottak - vetettek, arattak jobbágyként, zsellérekként robotoltak, úrbért fizettek, mígnem Mária Terézia urbáriumának  is végett is vetett '48, s ha lassan is az egykori uraságoknak robotoló jobbágyok a föld elkülönözéseket követően  a maguk gazdái lettek. A XIX.század második felében kijelölt dűlőutak mentén megjelentek a tanyás-gazdálkodás első építménye a külső szálláshelyek és a tanyák.
A vallásos érzületű földművelő emberek a tanyákhoz vezető dűlőutak elején, mentén, vagy falujuk, községük szélén, vagy valamely nevezetes helyen vallásos jelképet, keresztet állították."

További történet a könyvben megtalálható,ha megvásárolják. Ezt a könyvet Györe Pál készítette nem kis fáradtságos és időigényes munkájával. Köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése