2012. augusztus 30., csütörtök

Abony első telepes családok történetei 2.rész

Forrás: Temesközy István: A Nebojszai és Galánthai Balogh család abonyi levéltára. 1973 (Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely)

Balogh története... 1 rész

...A Baloghok története egész Árpádokig követhető.Már Kézai Simon Mester Krónikájában említés történik a jövevény nemesek közt Hont és Pázmány, Guth és Keled testvérek után a fridburgi Altman thüringiai páncélos vitézről, a Balogh nemzetség őséről. A Gömör megyei Balog patak völgyében telepedett le, s őse a Széchy, Baloghy, Derenchényi, Attfy családoknak, cimere a magyar heraldikában egyedülálló: tojásdad alaku arany pajzsban fekete kétfejü sas.


Forrás kép: http://hu.wikibooks.org/wiki/Címerhatározó/Balogh_címer#Balogh_nemzets.C3.A9g_r.C3.A9gi_c.C3.ADmere


/A nebojszai ősi család fészek középkorban királyi birtok volt; a várkastélyt - nagy,négyszögü emeletes épület magas falakkal - még Zsigmond király épittette s ajándékozta Norinberg nevű pohárnokának. Ennek leánya révén került a Balogh csald birtokába.

Nebojsza. - A Balogh-féle kastély (most Gülcher Árminé).

Kép forrás: http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0017/6.html

A Csuzy és Turi linea alapján továbbá a Verebi Végh , a Várbogyai Bogyai, a Jeszenszky, az Érsekersői Andrássy, a Dévaványai Halassy, a Farádi Vörös, és az ágazat után a Beődi Balogh, A Csenkesz.éthei Sívó, a Kostyánfalvi Kostyán és a Csombordi Csák család....
- a Baloghk részéről a levéltárukban található s a Tabella Genealogica Familiae Balogh de Galantha címet viselő okmány szerint: Galánthai Balogh József fiai István,János és Márton.
....Nem kétséges, ez a névsor kissé szédítő és már - már értelmetlennek is látszik, meg kell tehát állni egy pontnál,- éspedig az 1690-es évek valamelyikében Nebojszán Balogh István .
Balogh Istvánnak Abony birtoka II:Rákóczi Ferenctől kap oltalomlevelet, annak ellenére, hogy a vidék nem szimpatizál a kuruc mozgalommal. Balogh István még a békekötés évében,mikor még szinte tintaszagú a konszolidáció, hozzáláthat tiszaháti birtokainak újratelepitéséhez. Rákóczi féle oldalomlevél kibocsájtása után tiz évre már III.Károlytól kap abonyi uradalmi birtokaira védlevelet.
....Abonyra nézve ez a politika viszont bizonyos haszonnal járt.
"Abony községe leginkább földesurainak régi érdemeiért"kapott Mária Teréziától 1748-ban mezővárosi rangot és 'Vásár-Szabadalom' címmel évi három - Szent Petronella,Szent István és Szent András napján tartható. Abony ezt követően rohamos fejlődésnek indult, a többi között néhány évtized mulva a környék legnagyobb számu és erejű iparos társadalommá találjuk itt - habár ez már nem is csupán a Baloghok 'érdeme'.
Az történt ugyanis közben,hogy Vásonkeői Horváth János és Sibrik Bora örökösei, a Csuzy,Turi és Tallián család, kiheverve 150 éves hódoltság viszontagságait, letörölték  családi okmányaikról a port és az okmány alapján szabályszerü pert inditottak a Baloghok ellen ősapjuk Horváth Gáspár hagyatékának, a Balogh István által rendbeszedett, ujratelepítetett tiszaháti 140000 holdas dominiumnak fele részéért. A pert meg is nyerték, s hiába rázt az öklét az öreg Galánthai Balogh Antal és fogadkozott - Mártont idézve - , hogy fog ő még csinálni serházat a Talliánoknak a város közepén terpeszkedő kastályéból, a Balogh család sorsa már ekkor nyilvánvalóvá vált; már nem a 'kegyes földesurunk' ők többé,hanem csak egy kisbirtokos család az abonyi uradalmában....


Ha kiváncsiak még érdekes történetekre. Akkor nézzenek be  Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely-ben. Ahol Keddtől-Péntekig 13.00-tól 17.00-ig, Szombaton 9.00-től 13.00-ig, Hétfőn és Vasárnap Zárva vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése