2012. augusztus 30., csütörtök

Abony első telepes családok történetei 1.rész

Pár hónappal ezelőtt Markó Ferenctől kaptam email-ben 24 család neveit,akik újra benépesítették Abonyt. Róluk s több más családokról is megpróbálok megtudni közeljövőben.
Íme a nevük:

1. Kis János bíró
2. Torma János
3. Kása István
4. Kása György
5. Szabó György
6. Rempey (Örömpöl, Hörömpő) István
7. Kis Mihály
8. Dobozy János
9. Őry János
10. Király János
11. Halasy István
12. Varga Pál
13. Dobozy István
14. Varga Mihály
15. Csíbor György
16. Halassy János
17. Kiss István (zsellér)
18. Csődös György (zsellér)
19. Egri István (zsellér)
20. Tóth Mátyás
21. Szabó Mihály
22. Tóth Jakab
23. Györe János
24. Dobozy György

Abonyi Lajos Múzeumi, Kiállítóhely:

1698tól 1746ig

Balogh János, Balogh Magdolna
Balogh István testvérek

1746-tól 1750ig
Balogh Család
Bencsik Család
Hart Wigh Család
Péli Nagy János
Tallián Család
Csuzy Család
Vörös Család

Most pedig egy kis részlet jöjjön A Nebojszai és Galánthai Balogh család története....

Forrás: Temesközy István: A Nebojszai és Galánthai Balogh család abonyi levéltára. 1973 (Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely)

XVIII.századtól Abonyban birtokló urak többsége - valamennyien a Csúzy, a Vizeki Tallián és Galánthai Balogh család jogutódai - Mátyás király hadvezérének leányát, Magyar Benignát mondhatta ősanyjának. Az említett családok között nemzedékről nemzedékre öröklődött és osztódott, nem kicsi, de nem volt kis személyiség az örökhagyó ősanya,Magyar Beninga .
Egy 1473-ban kiállított privilegális adománylevél szerint Vezsenyi László Veszprém megyében Vázsonykő várát, Vázsony oppidumot, Csepely,Bakonyherend,Barang,Nagyszőllős és Kerta falvakat birta, Külső-Szolnokban az abonyi dominiumot a hozzátartozó falvakkal /Paládics,Tózseg,Bög,Kécske,Tiszakürt és Tiszasas/./Kinizsi Pál Abonytól le egész Alpárig terjedő tiszaháti birtoka 140000 hold,kb 88000 kh./
Egy 1599-ből származó kimutatás szerint János in Oppido Váron/son 5, Verestó 6,BArnak6,Csepel 7,N.Szöllős 25 és Kerta 16 sessiót birt, továbbá - Mártont idézve - "az egri káptalan Szent János könyve szerint,...1587-ben, midőn Abonynak birtokosa Horváth János volt,... 57 porta volt benne;tizedárendája, mely a váci püspüköt illette, ez időben egri vár fenntartására volt utalva.
Ha más nem, már ez a két adat is bizonyítja annak az állításának helyességét, ami szerint az abonyi uradalom birtokosainak ősanyja Horváth Gáspár feleségének nagyanyja,Magyar Benigna volt, azaz Kinizsi Pál özvegye.
....a dolgon semmit sem változtatot, nevezetesen azon,hogy az ő leszármazásán jönnek le az abonyi uradalom későbbi birtokosai.

További értekes olvasmányt Abony telepesekről Abonyi Lajos Múzeumi ,Kiállítóhelyen olvashatják. Mindennap Hétfőtől Péntekig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése