2012. március 31., szombat

Boszorkány és szellemhit Abonyban

1.Ezelőtt régen voltak boszorkányok. Át tudtak változni kutyává,macskává és sok másféle állattá. Úgy járkáltak az emberek között. Volt amelyik rontani tudott. Főként kis gyerekeket.Embert,állatot meg tudtak verni szemmel. Meg tudták szemmel verni a tehenet is. Ilyenkor véres tejet adott a tehén. Az emberek féltek az úton járni éjszaka, mert a boszorkányok kísértették őket.Tatámat is megkísértette egy tüzes lámpa. Ha a tatám ment, a lámpa is ment. Ha megállt, a lámpa is megállt.
Stein Á.

2.Volt egy asszony, aki nem bírt meghalni, míg a seprűjét a kezébe nem adták. A lánya végre kezébe adta az asszonynak a seprűt. A boszorkányt seprűstől belökték a kemencébe. Ott annyira ugrált, hogy majd kiverte a kemence oldalát. Végül az asszony seprűstől elégett.

/A magyar hiedelemvilágban a haldokló boszorkány annak adja át a tudományát, aki a halálos ágyán megfogja a kezét./

3. Volt egy ember, aki egy másiktól meg akarta tanulni a boszorkányságot. Az a másik beültette őt egy nagy körbe és dohánykóróval tüzelt körülette. Azt mondta a bennűlőnek, hogy ne ijedjen meg, ha majd jönnek a tüzes bikák, és akkor kezd ő is boszorkány lenni. Közben nem a bikák jöttek, hanem egy darázs, és azt a mi emberünk nem lett volna szabad leütni, de ő leütötte. Ezért nem tanulhatott meg boszorkánykodni.

4.Élt egy tudós ember Abonyban. Azt mondta a barátjának, hogy " Te is tudós ember leszel, ha azt megcsinálod, amit mondok. Leültette a barátját egy székbe, ő meg kutyává változott. Ekkor a barátját jégesővel verette. Azt csak állta, de amikor egy tüzes vassal közelített a szeme felé, a barátja felugrott félelmében. A kutya megszólalt: "Nem leszel tudós, mert nem csináltad meg a feladatot".

5.Nagyjárásról jött egy öreg. Felkéredzkedett az arra jövő szekérre. Mikor le akart szállni, azt vette észre, hogy mind a két lába össze van kötve. Csak akkor tudod leszállni amikor a kocsis, aki boszorkány volt, kioldozta és elengedte.
/Az oldás és kötés a legősibb magyar hiedelem/ 

6.Volt egy ember, akinek meghalt a felesége. Amint a gyászkocsi vitte az asszonyt, a kocsi elakadt. Az út mellett épült egy ház, a tetőn egy ács dolgozott. Azért akadt el a kocsi,mert az ács boszorkány volt, és ő állította meg a kocsit. A kocsis tudta ezt, ezért elővette egy baltát és ketté vágta a kocsirudat. Erre a boszorkány-ács kettávágott fejjel,holtan bukott le a tetőről.

7.Mentek a munkások hajnalban dolgozni. Egyszer hirtelen elsuhant egy árny. Kezdték figyelni.Látják, hogy bemegy egy házba. A zár kinyílt előtte anélkül, hogy kinyitotta volna. Mikor belépett a házba, macskává változott. A macska a temető felé vette útját. A munkások már csak a kíváncsiságtól hajtva is követték. Kinn a temetőben egy sírnál megállt. A sírból feljött egy halott és odaadta a lelkét a macskának. Így lett ez a másik sírnál is. Ezután a macskába költözött a szellemek eltűntek. Másnap hallották, hogy az egyik ember istállójában egy macska kosárrá változott. A gazda összevágta a kosarat. Hajnalban a szomszédot összeverve találták. Így megtudták, hogy ő volt a boszorkány.


Folytatás következik hamarosan!


Forrás:Abony Kincseskalendárium
2001-2003

1 megjegyzés: