2012. március 2., péntek

Abony érdekes történetei 3.rész


A regény további fejezetei  elmondják, hogy a téli éjszakán, a rónaságon álló titokzatos kastély egy újszülött fiúval lett népesebb . A hercegnő kisfiával. A hercegnő, Jacques szerelme , férjes asszony volt, a  férj pedig, akinek nem volt fiúörököse addig, vállalta az újszülöttet a maga fiának.
Az olvasó "A gyöngyös hölgy"  e részleténél felüti a fejet. Nini, hiszen ez szórul szóra az a mendemonda , amit mi itt Magyarországon tudunk Dumas pere egykori magyar utazásáról.
Tudtommal Dumas fils soha nem járt Abonyban. Amikor apja ott megfordult, ő még serdülő kisfiú volt odahaza,Franciaországba. Az összefüggés azonban világos. Ezt a regény témát az író apa adta az író fiúnak.Elmesélte neki magyar szerelmét , az abonyi kastélyt, a Pest megyei róna téli fehérségét.Ifjabb Dumas megírta a regényt. A benne szereplő újszülött ekkor már húsz év felüli magyar fiatal ember volt, s nem Dumas nevet viselte.
Harsányi írását elfeledtette a háború borzalma, csak 28 évvel később  éledt fel az abonyi Dumas-ügy a helyi lapban költ doktori értekezésében:"Dumas 1856-ban meglátogatta a fővárosunkat....Sokat beszélnek Magyarországon Dumas korábbi látogatásáról is. A Pest megyei Abony községben, máig él egy mendemonda, mely szerint az idősebb Dumas itt is járt valamikor.Az abonyi kastélyt, mely jelenleg báró Berg Miksa tulajdona, csak Dumas-Kastélynak hívják.A monda szerint ott Dumas  egy előkel férjes asszonyt látogatta meg, akihez bizalmas kapcsolat fűzte. Ezt az állítást meg erősíti ifjú Dumasnak. A gyöngyös hölgy c regénye is melynek egyik fejezete Abonyban játszódik le"
Fodor Erzsébet a Magyar  Nemzetben közölte írását:
"A hagyomány alapjai és regény részletei két alapvető dologban  egyeznek. A múlt század, első felében Abonyban  titokzatos körülmények között fiúgyermek született. Születési helye a báró Berg-Kastély volt. Tény, hogy  az idősebb Dumas kiterjedt  baráti körében számos magyar nevével találkozhatunk. 1865 decemberében Pestre is ellátogatott. A két cselekményváz azonos , de az apa a regényben Jacques , az  abonyi változatban Dumas pere. A véletlen találkozásának vehetnénk, ha Dumas files regényében nem Abony szerepelne. Az abonyi urak  közül Szapáry Gróffal került baráti kapcsolatban, mely akkor bomlott fel, amikor  az író közelebbi kapcsolatban került a feleségével. Szapáry nem csinált botrányt,a gyermeket magáénak vallotta.Ugyanakkor volt a mendemondának még egy lényeges,tagadhatatlan alapja a Dumas pere néger származása. Dumas pere leszármazottjai volt annak az Ibrahimnak ,"Nagy Péter szerecsené"-nek,a kinek Puskin regényes életrajzában  megírta. Puskin azt írta róla, hogy megjelenése, külseje , műveltsége és természetes esze... magára  vonta a párizsi társaság figyelmét,valamennyi dáma a szalonjában kívánta látni a "le negre du Czart", s  valósággal versengtek érte.
Bár Szapáryné  és Dumas gyermeke kevésbé viselte ezt a jelleget, utódain  azonban erősen kiütközött a gróf Széchenyi és a Zichy Család azon ágain, melyek házassági vérkeveredés útján  ennek"Szapáry" gyereknek leszármazottai , feltűnően  láthatóak , apró, göndör haj, húsos száj,sötétebb bőr...
A családban a néger beütést egyes tagjainak barna bőrével látták igazoltnak, ez néha oly feltűnően jelentkeztek, az arc néger jellegzetességei mellett, hogy a leszármazást Dumas pere-től kétségtelennek tartották."



Azt hiszem itt véget is ér a történet.

Forrás: Abonyi Kincses Kalendárium 2001-2003 c könyvben olvashatók.

További írás:

Dumas files: http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Dumas,_fils (angol)
Dumas pére: http://www.literatura.hu/irok/romantik/dumas.htm (magyar)

Tehát érdekes történetek kerülnek napvilágra,ha valaki lesz oly türelmes... Határtalan szeretet a történelem iránt,hogy minden érdekeljen. Akkor rá talál igen érdekes történetekre. Én igyekszem nyitott szemmel járni.:) Jó olvasást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése