2013. február 3., vasárnap

Városháza története

Forrás:Györe Pál:Százéves  az abonyi városháza

Egy kis részlet

"4.Az új városháza építésének előzményei

1847-ben "elhatároztatott egy nagyobb városháza építése is,melyre nézve kimondottan,hogyha a falak megbírják, a mostani épület építtessék föl emeletre."

Dec. 5-én "a város tanács elhatározta, hogy a jelen mostoha körülmények között nem építtet,s a paskumon vert és égetett tégla mennyiséget eladóvá tette,ezrét 10 forinton."
Majd csaknem 25 év után (1871-ben) ismét előkerült a városháza gondja. Ha nem építés,legalább bővítés:" A városi hivatalok helységei szűk volta miatt azoknak új építkezés általi kiterjesztés vált szükségessé.A szolgák szobája, a börtönhelység és az istállók közötti épülettervének ezen felhasználása határoztatatott el, s oda két szoba építtetett egy folyosóval,melyek később a mostani tanácsteremmé alakíttattak."

Ismét eltelt két évtized amikor(1892-ben Abony város képviselőtestületének szándékába merült fel egy újabb, alkalmasabb városházáról való gondoskodás is.Félretéve az akkorinak átalakítását, az általános akarat abban összpontosult, hogy e célra az uradalom nagy vendégfogadója vétetnék még. Ezen a szándéknak a gyakorlatban is miként alkalmazásának puhatolása  végett a város képviselőtestülete az uradalommal érintkezésbe is lépett.De mert a telekkönyveknek sok nemű rendetlensége következtében szükséges betétes kiigazitás  még Abonyra nézve is a kormány által nem tétetett folyamatba, a vétel ugyan mindkét részről a legjobb hajlandósággal találkozott,mégis ezen a telekkönyvi rendezés idejére halasztatott el."
De az előrelátó  városi vezetők javaslatára"a város képviselőtestülete a városháza /a régi/ tőszomszédságába lévő Meleg István féle házat a városháza területének szaporítása szempontjából megvette 440.-ft-ért,azért,hogy 1890-ben az uradalomtól 500.-ft-ért kisajátíttatott százados roskatag mészárszéket lerombolhtassa,ezzel a városháza / a régi! / terének dísztelenségét megszüntesse." A lerombolás következtében ,egy szép tágas utca nyílott, mely a pincék gödre betömítése után rendeztetvén, a közhasználatnak átadott." 
Komolyabban a város tanácsnokai század végén merült föl újra egy új városháza építése, mégis jó három év telt el,míg 1904-ben megvalósult.
De térjünk vissza ahonnan elindultunk: a régi városházához ,amely egykoron Ferenc császár és Király adományozta első gyógyszertárunk szomszédságában állt,melyben Kossuth apánk is megfordult '48-ban az alföldi toborzó útja során,szót értvén a kputosokkal a sürgető teendőkről. Ezt az épületet már hiába toldozzák-foltozzák"ebből már nem lesz énekes halott" - mondták az öreg atyafiak.Ilyen nagy település már csak nem szégyenkezik  miatta."

Így tehát 1904-ben épült városunk egyik legszebb,legimponzásabb épülete Városháza. Építette Jablonszky Ferenc műépítész tervei szerint.Építőmesterek:Papp György és Papp Sándor Felújította 1975-ben a Járási Építőipari Szövetkezet abonyi kirendeltsége. S azóta 1990-ben volt nagy felújítás.

További érdekesség megtalálható Városházán ill.Abonyi Lajos Múzeum Kiállítóhelynél megvásárolható. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése