2012. október 23., kedd



Abonyi református templom (Abony)
Szöveg: Bajkó Ferenc.

A község jelképévé vált két templomtorony, a Kodály Zoltán által is megénekelt "abonyi kettő" közül a kisebbik a zeneiskola szomszédságában álló református templom tornya. A város főteréről nyíló kis utcában helyezkedik el a templom, melyet jellegzetes falusi, kisvárosias környezet, falusias, vidéki házak sokasága veszi körül.
A település első temploma a mai, Szent Istvánról elnevezett katolikus plébániatemplom helyén állt. A XVI. század közepén Abonyba is eljutottak reformáció helvét (kálvini) irányzatú tanai. 1562-ben a templom is a református hívek tulajdonába került át, amelyet a kálvinista liturgiának megfelelően megtisztítottak a szobroktól, festményektől. Ez az épület az ellenreformációs törekvések folyamán 1740-ben visszakerült a katolikusok kezébe. A katolikusok ezt a templomot később lebontották és annak anyagát felhasználva építették fel a jelenlegit későbarokk stílusban. 1740 és 85 között fatemplomban tartották a református istentiszteleteket, amely egy helybéli jobbágy, Imre János telkére épült. Eredetileg e templom számára készült a ma is látható, a karzatok aljára befaragott kazettás famennyezet.




II. József Türelmi Rendeletének nyomán 1781-ben lehetőség nyílt a kőtemplom megépítésére, ezért a régit 1785-ben elbontották, és 1786-ban már el is készült az új, ma is álló, műemlék jellegű, későbarokk templom.

A viszonylag kisméretű templom kertjében áll a gyülekezeti ház, a templom mögött pedig a parókia épülete. Tornya 30 méter magas, a templom építése óta többször is átépítették, végső formáját 1822-ben kapta. Az egypárnatagos sisak 1936-ban készült, a közelmúltban újították fel. Tervezője Tóth Lajos abonyi mester volt. Csúcsán igen furcsa rézcsillag van, mely 1822-ben Nagykőrösön készült. Érdekessége, hogy a csillag egyik ágán egy szabad szemmel is alig látható kisebb csillag van. A toronygömb és a csillag együttesen több mint 1 mázsát nyom. Az órapárkányos, zenélő toronyórával felszerelt, kétemeletes torony földszintje kváderezett, itt a Kálvin utca felé vakablak, fölötte félkörablak látható, majd a harangház félköríves ablakai következnek, alattuk kőbábos díszítéssel. A torony íves oromfallal kapcsolódik a templomtesthez. A belső térbe két kapu vezet. Az egyik a torony délkeleti oldalánál, a másik a hajó felénél. Utóbbi elé oldalhajószerű előcsarnok épült. Az oldalbejárat felett feliratot olvasunk: "Jöjjön el a te országod", még feljebb koszorúba foglalt Biblia. Az ajtó fölött valaha kis esővédő üvegtető volt, amelyet a templom művészeti egysége érdekében nemrég eltávolítottak. A templomtest ablakai szegmensívesek, ilyenekből a gyülekezeti ház felől 2, az utca felöli oldalon 3, a toronnyal átellenes, egyenesen záródó oldalon pedig 1 van.

Belseje 18 méter hosszú és 8,5 méter széles. Csillagokkal díszített, sík famennyezete fehér festésű. A torony felöli karzaton egyszerű lócák vannak, vele átellenben pedig az orgona, amely az alacsony belső miatt nem fért volna el a mennyezet alatt, ezért a tervezők kénytelenek voltak - szinte az országban is egyedülálló módon - áttörni és följebb emelni a mennyezetet. A hangszer 1929-ben készült Rieger Ottó által Budapesten, kétmanuálos, 14 regiszteres. A földszinten, hagyományos templompadokon 340, a karzaton 80 ülőhely foglalható el, így összesen 420 ülőhely van. Az oldalbejárat felett templomépítési emléktáblát tekinthetünk meg.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése