2012. október 19., péntek

Dr.Keszei Gyula: Abony birtokosai (Őskortól 1970-ig)

Wezsenyi Család

Helytállóbb, ha a Wezsenyi család birtoklás kezdetéül 1241-42 évi tartárjás utáni éveket fogadjuk el. 1238-ban csak 10 ekényi földet adományozott el a király a Jánoslovagoknak és csak ezt veszi ki a Szolnoki Várispánság állományából A többi egyenlőre maradt.Jánoslovaqgok is birtokolnal a tatárjás után még egy ideig a Wezsenyiek pedig az ő itteni birtokukat is megkapták. A XIII.század dereka táján a Wezsenyi családdal uj birtokosa lett  Abonynak és a családdal uj helytörténeti korszaka kezdődött, társdalmi és gazdasági átrendeződéssel.

Abonyban a Wezsenyiek alatt elkülönült kettős település jött létre. külön curiélis uri és külön jobbágy teelepülés. A kuriális falu s templomdomb körül, a jobbágyfalu pedig a mai Tabánban alakult ki.

A Wezsenyi-család Dunántuli eredetü, a Veszprémi megyei Vázsony memzettségel azonos. A család a  Vázsonyi, itt pedig a Wezsenyi nevet viselte, de ekkor egyidőben birtokolta a középtiszamenti és a vázsonyi birtokot.
Vázsonyi a középkori oklevelek Vasan, Vason, Vesen, Wesum,néven egyaránt emlegetik.

A főurivá vált Wezsenyi család előkelő állami hivatalokat töltött be,birtokoai több megyére is kiterjedtek. Több ágra szakadt,1472-ben, csak az itteni birtokló ága halt ki.

A Wezsenyi-család több mint kátszáz évig birtokolta Abonyt.Birtoklásukra jellemző, hogy a hosszú időszak alatt Abony mindég jobbágyainak egy birtokos volt....

 A fajszi és vámosi Ányas-család

1627-ben Abonybnak megint uj birtokosa lett. Az uj birtokos, a fajszi és vámosi Ányos család,olasz eredű ,árpádházkori származású.A Család Könyves Kálmán Király feleségével bejött olasz Rátold-nemzettségből ered.Ez a nemzettség a veszprém megyei Bá- tót mellett kapott birtokot,onnét ered az elnevezése.

Az Ányos család hites őse Fajszi Péter fia Imre 1343-ban Vámo on szerzett birtokot.. Ennek fia Gergely 1395-ben már Ányos néven szerepelt,1401-ben Veszprém megye kapitánya.....


A nebojszai és galantai Balogh-család

A nebojszai és a galanthai Balogh-család néemt eredetü. Kézai Simon (?) Krónikája szerint az Ősük Friedbrugi Altmann, egy thüringiai páncélos vitéz. Péter és Kálmán királyok uralkodások között időszakban, kb. I.Endre korában jött be hazá

A Balogh nemzettség az Árpádok korában nem játszott a közéletben nagyobb szerepet, de a nemzettség azért előkelő volt. Ezt bizonyitja, hogy 1214-ben az ország első emberei szolgáltattak igazságot Ivánkának és I. Tamásnak(?) hangoni jószágok epusztítása és az ottani udvarbirájuk megölése miatt inditott perükben..

A vizeki Tallián család

olasz eredetü család. Somogy és Veszprém megyében elterjedt, régi birtokos nemes család. v.Horváth Judit és Tury Farkas Kata leányát vette feleségül vizeki Tallián Gergely és ezzel a házasságával nyert részjogot a tiszamenti birtokra. Az osztályrészesedés után mindjárt Abonyban költöztek Pápáról és abonyiakká lette. Itt négy egyszerübb egyszerübb kuriát is építettek, melyek ma is meg vannak. Rossz gazdálkodók voltak ,valósággal nyuzták a jobbágyaikat.


A Csuzy Csugy-család a Szemerenesből ered,ősrégi család.Első ismert őse Sándor 1247 körül élt,Menyhért/1529 előtt/ leányát Annát,pusztaszentmihályi Cseh Tamás feleségét fiusitották és tőle származott tovább a Csuzy-család. melyik ekkor felvette a pusztaszentmihályo elő nevet is . János 1569-ben alorzságbíró,Zsigmond az iró,pálosrendi szerzetes.Gáspár/1704 1772/ 1751-ben és 176-ben(?) országgyülési követ,1764-ben Komáom vámegye alispánja lett,mely hivatalát 1772-ig viselte.

Az ürményi Ürményi család 1790-1856ig birtokolt Abonyban,mindössze '90 évig,de ez alatt is több neves féfrfiut adott a közéletnek. A család a szlovákiai Ürményből származik.Abonyban a kuriájuk a Szelei ut jobb oldalán annak a legutolsó telkén állott,1943-ban lebontották. Örményi József /1741-1725/ Ürményben született.1780-ban Pest-Pils-Solt-Kiskun vármegye főispánja, országbíró volt, ő inditotta meg Magyarországon az állatorvos képzést. Fia Ferenc /1780-1859)Fime kormányányzója volt 1823-1836-ig 1843-ban koronaőr.Másik fia Miksa /1773-1836/ királyi tanácsos volt, ennek fia. II.József országülési követ, 1860ig alnádor volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése