2012. szeptember 16., vasárnap

Abonyi Lajos Múzeumi Kiállítóhely 45 éve nyílt meg először a múzeum Abonyban

Abonyi Lajos Múzeum Kiállítóhely 45 éve nyílt meg először a múzeum Abonyban



Az Abonyi Lajos Múzeum létesítésének terve 1948-ban, alapítása 1959-ben történt. (A muzeális intézmény 2003. október 28. óta működik kiállítóhelyként.)

A községi tanács: (öt tagú) Előkészítő- és (huszonhárom tagú) Szervező Bizottságot választott. Az egész szervező- és gyűjtőmunkát, az akkori Végrehajtó Bizottság titkára Györe Pál vállalta és intézte.

Az összegyűjtött anyag tárolását többféle helyen kellett megoldani, amíg 1967 novemberében végleges helyén megnyílt a helytörténeti kiállítás.

A XVIII. század közepén épült kétszintes granárium (magtár), a község Abony iparosainak jóvoltából teljesen újjáéledt.

A közgyűjtemény Abonyi Lajos író nevét vette fel.

Az épületet 1982/83-ban ismét javítani kellett teljes födém cserével. Ezt a feladatot a Mechanikai Művek Abonyi Gyáregysége és az Építőipari Szövetkezet végezte, így a műemlék jellegű épületben új kiállítások nyílhattak meg, melyek közül kiemelkedik;

az abonyi tanyavilág parasztságának munkaeszközei,

a gazdálkodás,

tanya körüli jószágtartás,

szőlőművelés tárgyi anyaga.

A - füzérdíszítésű kővázákkal díszített - nagykapu mögött, a gazdasági udvarban; kocsik, szánok, a gabona-termesztés eszközei, járgány, egy teljes cséplőgarnitúra, Filó Mihály kovácsműhelye, valamint a paraszti élethez kapcsolódó kismesterségek találhatóak - kötélgyártó, szíjgyártó, seprűkészítő, takács műhely felszerelései.

Az abonyi múzeum létrehozásának célja:

a 22 ezer holdas alföldi település megszűnőben lévő tanyásgazdálkodás eszközeinek összegyűjtése, a paraszti világhoz kapcsolódó, - eltűnőben lévő - kismesterségek használati tárgyaival együtt.

A másfélezer karbantartott tanyának és a bennük élő családok megélhetését biztosító szorgalmának kíván emléket állítani.

A múzeum filiáléja, a Téglagyár telepén (Kécskei út 23.) jött létre "Téglatár” néven. Itt a jegyestéglákból és a téglagyártás eszközeiből állandó kiállítást nézhet meg az érdeklődő.

(Nemegyszer a falumúzeum tett javaslatot köztéri szobrok, térplasztikák létesítésére.)

A múzeumi gyűjtemény fejlesztése, újabb műtárgyak, írásos anyagok, stb. gyűjtése a múzeum alapvető feladataihoz tartozik, így fontossága kétségtelen. A probléma az új szerzemények megfelelő környezetben való elhelyezésében, nyilvántartásában és bemutatásában rejlik. Mindez, bizonyos idő után újabb épületet és raktárrészeket igényel…

Forrás: http://abonyimuzeum.shp.hu/hpc/web.php?a=abonyimuzeum

Bővebb írás későbbiekben lesz.
A kiállításról készítettem néhány fotót.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése