2012. május 9., szerda

Szent Korona 150 éves rejtélye 5.rész

A Szent Korona megtalálása

"1853.szeptember 8-án reggel az ásatást végző határőrök egyike, Juon Morosina nevű öreg román , felkiáltott: 
"Fiér!" /vas/. Lázasan ástak tovább, és a vasláda csakhamar előkerült a földből. Szekérre rakták, és letakarták náddal, hogy senki se lássa. Úgy hajtottak el vele Orsovára, a katonai parancsnokságra. Ott a ládát, nem rendelkezvén kulcsokkal, egyszerűen feltörték. A láda belsejében legfelül Szent István palástja tűnt elő. Teljesen átázott és kifakult a nedves talajban. Alatta két párnát találtak, ezek alatt selyemzsákban a koronázási kardot, amelyet szinte megevett a rozsda. A láda alsó  jobb sarkában, bőrtokban volt a Szent Korona. A bőrtokot elrothasztotta a talajvíz, darabokra mállott,  mikor hozzányúltak. A koronáról több kő letört, ezeket megtalálták alatta. Selyembélése a nedvességtől elmállott és elpenészedett. A bélés alatt előtűnt a jogar és az országalma. Találtak még néhány elmállott régi okiratot , tönkrement keszkendőket. S megtalálták a sarukat és harisnyákat is, de ezek egészen szétmentek a nedvességtől. Végül a két régi kengyel is előtűnt a ládából. A selyemrészek és a papírosok úgy tönkrementek, hogy szenny és pép gyanánt töltötték ki a jelvényeket közeit.Ebből a pépből kerül elő a Korona letört rubinköve, az egyik láncfüggő három rubinnal és az országalmáról letörött kis aranykereszt.
KArger hadbíró azonnal futárt küldött Temesvárra Coronini gróf kormányzóhoz, aki táviratban adta tudtul a nagy hírt Bécsbe, Kempen tábornoknak, aki értesített a császárt.Orsova lakossága hamarosan értesült a nagy újságról. A nép a katonai parancsnokság elé tódult, követelve, hogy a koronát mutassák meg. Karger őrséget állított a korona mellé, és megengedte a népnek, hogy megtekintse. Két nap múlva megérkezett Orsovára Coronini gróf, és a Dunán lehorgonyzott az "Erzherzog Albrecht" nevű gőzös. Másnap a koronázási jelvényeket a fedélzetére szállították. A gőzös négy nap múlva megérkezett Budára, és kikötött Promontornál.
A kikötő hajót Albrecht főherceg kormányzója vezetése alatt egyházi és világi előkelőségekből álló bizottság fogadta, Ott volt Scitovszky János prímás,Eszterházy Pál herceg,gróg Batthyány János, gróg Pálly Fidél,Ranolder János veszprémi püspök,Fárbry Ignác kassai püspök, és két abonyi nemes:gróf Keglevich János és Keglevich Gábor-és még sokan mások."
A díszruhás bizottság megvizsgálta a koronázási jelvényeket, és jegyzőkönyvben vettek fel. Albrecht főherceg szónoklatot tartott a pillanat fontosságáról, a prímás imát mondott, a katonazenekar eljátszotta az osztrák himnuszt. A gőzös ágyú üdvlövést adtak le, melyre a citadella és a királyi vár ágyúlövései feleltek, majd Buda és Pest valamennyi harangja megszólalt. Másnap Pestre szállították a koronát,a  királyi palotába,majd a Szent István kápolnába. A koronát és a jelvényeket az oltár előtti asztalra helyezték. A prímás hálaadó misét celebrált, zúgtak a harangok, a katonaság sportüzet adott. A korona három napig ott maradt, hogy mindenki megnézhesse. 1953.szeptember 18-án Albrecht főherceg 200 főnyi katonai kísérettel szállította Bécsbe, a Burgba. A mise után a koronát a kincstárba vitték. Másnap a szertartási teremben a trónszék mellett elhelyezett bársonypárnákra rakták a koronázási jelvényeket. Ferenc József bevonult, Albrecht főherceg szónoklatában  az eltaposott Magyarországról beszélt. A hálaadó istentisztelet után a koronázási jelvényeket a kincstárba vitték, majd a császár rendeletére visszavitték Budára. Ferenc Józsefnek ,hogy meg koronáztassa magát, eszébe sem jutott.1953.szeptember 20-án Budára vitték a koronát és a várban helyezték el. Karger hadbíró magas kitűntetést és pénzjutalmat kapott, Wargha a kialkudott 6000 arannyal kiutazott Londonban.
Sose derült ki, hogy Szűcs Főhadnagy élő személy volt-e vagy kitalált alak,ill. ki árulta el a korona rejtekhelyét.
Wargha István Nagyvárad város főjegyzőjeként halt meg, mint az MTA tagja. Az 1867-es kiegyezés után I.Ferenc Józsefet nagy pompával koronázták királlyá Pest-Budán


Forrás: Abony Helytörténeti és Helyismereti Tankönyv

Legközelebb legendáról írok a Koronáról,hogy mi köze volt Abonynak és persze cáfolat is lesz mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése