2012. június 24., vasárnap

II. Templomtörténeti séta

Forrás: Kulturális Örökségvédelmi Napok -Abony-

Református Templom



Az egyház valószínűleg 1562-ben alakult meg. Középkori, kicsi kőtemploma egy kis kiemelkedő dombon épült, temető vette körül és az egészet kőfal szegélyezte. Ezt a kőtemplomot 1740-en a katolikusok elvették. A reformátusok csak az úrasztalát és a prédikáló széket tudták hamarjában kimenteni maguknak az elvett templomból és tapasztott falú fatemplomot építhettek galántai Balogh Magdolna,János és István földesuraik jóvoltából. A templom Imre János jómódú jobbágy telkére épült négy hónap alatt és állt a mai templom helyén 1740-86-ig. Majd Vadász Pál prédikátorsága idején 1785-ben lebontották a templomot és építették Mátyás és Antal nevű mesterek közreműködésével helyére a mait. Az építést vörös márványtábla örökíti meg a bejárat fölött.... 1786.
A szószék és a Mózes-szék 1816-ban készült. Az úrasztalának korlátjának Deli Mihály,Hőnyi Mihály és Deli Pál készítették. A tornyot 1822-ben magasították, rá a két mázsa három fontot nyomó gombot és a csillagot Kőrösön készítették vörös rézből, s a szolnoki Képíró Illés festette, aranyozta, majd muzsikaszó mellett nemes,nemzetes Homályosi Ferenc ácsmester tette fel. A torony sisakja 1936-ban nyerte el mai alakját.
Két manuális orgonáját Rieger Ottó építette 1929-ben tizennégy változattal. A karzatok alján láthatók, a feltehetően a fatemplomból származó színes kazetták, közöttük 20 teljes, 28 pedig csonka mező, melyeket egykori malomácsok készítettek.A 420 ülőhelyes késő barokk stílusú templom műemlék jellegű.
Három harang lakott benne: a 235kg-osat Schaudt András öntötte 1844-ben Pesten, a 138kg-osat Gombos Miklós 1989-ben Őrbottyánban, a 77kg-oast pedig Szlezák László 1925-be Budapesten.
1785-ben építtette Galánthay Balogh István, János és MAgdolna. Szabadon álló épület, késő barokk stílusú. Tornya hagyma alakú. a barokk stílus jegyeit viseli magán, így a sisak és a félköríves záródású toronyablakok. Az imaterem tőszomszédságában lévő lelkész lak falán helyezték el egy emláktáblát, mely az imaóra közben ért bombatámadás halottaira emlékezik.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése