2012. június 1., péntek

Katolikus Templom története


Kulturális Örökségvédelmi Napok 
-Abonyi Séták-

Katolikus templom és környéke

A katolikus templom


A XIV.sz-ban már állt.
Cseh telepesek építették, amint az stílusáról megállapítható (un.cseh üveges boltozat). Abony lakossága a XIII.sz-ban reformátussá lett és ezzt a templomot 1626-ban hivatalos is használatba vették.
Ez az állapot nem sokáig állt fent (a török-tatár támadások) és megjelennek az első katolikus telepesek - Tóh Jakab családostul.
1715 volt a nagy katolikus bevándorlás igazi éve (Pásztó, Jászság, Felsőszentgyörgy, Tápióbicske, Bars, Pozsony, Nyitra megyékből.) 1730-ban már külön kis vályogtemplomot építenek Tallián Antal szérűskertjében. 1740. az egykori katolikus templom, de jelenleg ref. templom visszafoglalásának kezdete. 1764-ben a templom tornyába villám csapott és a tetőzet leégett, a harangok elolvadtak, az orgona sípjai szétszóródtak a torony csonka lett. Ezt követően Hordós plébános újrarakatta a tetőt. A harangokat is hasonlóakkal pótolta. A toronyra meg egy kis sapkát rakatott. 1770-ben Sztranovszki János plébános még építtetett a toronyhoz, és órát szereltetett rá. A templom sorsán már az említett munkálatok nem segítettek, a hívek számára pedig, egyre szűkebbnek bizonyult a hely.


1773. június vége: az új, mai templom alapkövét, Szentmártoni Ferenc kerületi esperes tette le, a hívek, a földesurak és a környező papság jelenlétében. 

1777-ben fejezték be a szentélyt, a toronyra feltették a keresztet és a város toronyórát készíttetett. Fedél alá került az egész templom 1785-ben. 

1912-ben a templombelsőt, a külső-belső renoválás alkalmával festették ki először. Mennyezeti képek Tury Gyula művésztől valók. Az ornamentika Jurina Antal munkája ( a bejárati előtérben a szentsíroltár.)

1954. a belső felújítási munkálatok május 1-én kezdődtek meg, Leskovszki tervei alapján. A mennyezeti seccót Horváth József helybéli rajztanár, míg az oltárkép restaurálásért Dr. Dénes Jenő rajztanár nevéhez végezte.


1960. a szentély lábazata márványburkolatot kap. Nyolc évvel később új oltár készült.

1978. új, modern szembemiséző oltárral és ambóval ellátott liturgikus tér készült.

1981-ben a toronykereszt is tönkrement és egy új vörösrézkereszt készült helyébe - ez a csere már a harmadik volt.

2002 - 2004. között a templom tetőzetét cseréltél ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése