2012. február 25., szombat

Abony érdekes történetei 1.rész

Nemrégiben kezdtem el olvasgatni Abonyi Kincses kalendárium 2001-2003 c könyvet. S ott találtam igen izgalmas és rejtélyes történetet. Tehát megosztom veletek ezt a kis történetet.

Dumas, a francia író Abonyban

Enczi Endre a "Jövendő"-ben 1947-ben megjelent riportjának szenzációt ígérő címe szerint két város verseng Dumas fils-ért., Abony és Párizs. A hagyomány szerint az ifjabb Dumas 'Sándor', a francia író nem Párizsban, hanem Abonyban született!
Ez a hagyomány szerint századunkban is tovább élt. A kastély egyik tulajdonosa, Fábián István 1941-ben tett olyan kijelentése szerint, úgy hallotta Abonyban többektől,Abonyi Lajos fiától is,hogy "terminusból kalkulálva rájöttek, hogy abban az időben járt id Dumas Sándor egy grófnővel, akinek itt gyermeke született. Állítólag ez a gyermek lett volna az ifjabb Dumas Sándor.
Érdemes megvizsgálni  közelebbről azokat az irodalomtörténeti jelentőségű adatokat, amelyek izgalmassá teszik a legenda reális magvának vagy hátterének tisztázását., még akkor is , ha Abony szerepe nagyon szerény helyett kap. Két másik írólé az érdem, hogy Abony és Dumas kapcsolatáról a város határait átlépő ügy lett. Harsányi Zsolt /1887- 1943/, a Háry János librettójának egyik szerzője /műfordító,esszé-író,regényíró/ 1932-ben Abonyban járt.
A Pesti Hírlap Vasárnapja 1932. május 1-én közölte Harsányi Zsolt: Dumas Abonyban című írását mely így ír : Az idősebbik Dumas minden életrajzában megtalálható , hogy mekkora utazásokat tett száz esztendeje... De azt már nem tartalmazzák az életrajzok, amit a száz év útról még most is pletykáznak Magyarországon, hogy a francia író magyar látogatása nem maradt nyom nélkül. Egy kisfiú maradt itt utána , aki azonban nem Dumas nevét hordta, hanem egész más nevet. A kisfiú édesanyja  férjes asszony volt, a férj pedig , akinek nem volt fiúörököse, vállalta az újszülöttet a maga fiának.
....És most nemrégiben még hallottam is hozzá valamit. Vidéken jártam az elmúlt hetekben, többek közt a Pest megyei Abonyban. Ahol az a híres két torony látszik..Egyszóval ott van Abonyban egy úri kastély, kecses külsejű, nagyon kedves kúria, melyben most báró Berg Miksa, a volt soproni főispán lakik a feleségével. Azt mondja nekem ott jártamkor valaki:
-Látod ezt a kastélyt?Itt lakott valaha nagy titokban  Dumas pere, mikor Magyarországon. Nálunk Abonyban sok apáról fiúra szállott a mendemondát mesélnek erről még ma is. Többek között a hajdani abonyi orvosi esetét.

* * * *  

Itt meg szakítom a mesélést.:) Következő részt holnap folytatom du. Érdemes ki várni. Mert nagyon érdekes. 
Addig is a wikipédián lehet olvasni Dumasról.

id. Alexandre Dumas 



1 megjegyzés: