2012. február 7., kedd

Szülőföldem Abony

Részlet Helytörténeti és Helyismereti Tankönyv c könyvből. Legtöbbet majd ebből írok ki.

Abony a régészeti leletek alapján az Árpád-kori , folyton pusztuló  és újraéledő települések közé tartozik. A hagyomány szerint öt szállásból keletkezett, kezdetben kb. 500 lélek lakta. Mai területén három község  is volt: Paládics, Mikelaka és Vadaegyháza. Paládics és Mikelaka emlékét megőrizte a szájhagyomány, Vadaegyházáról azonban csak sejteni lehet, hogy Törtel és Tószeg között volt. Mind a három  helységet a tatárok , majd a törökök  pusztították el 12 környékbeli községgel együtt.
Helységünk legkorábbi, a történelmi során fennmaradt, írásos, oklevélszerű említése a Veseni- család nevéhez fkapcsolódik. Az 1450. december 2-án kelt oklevél szerint a mai abonyi határ területén  fekvő akkori falvak: Aban,Mikelaka,Vadaegyháza elpusztult helyek.
"Az oklevél említet"Aban" településnév valószínű , hogy ... az ómagyar Aba személy - és nemzetségnévből keletkezett  -ny kicsinyítő , becéző képzővel. A település Aba vezér  nevét őrzi. Az Aba név a török nyelvből került hozzánk. A török nyelvben az Aba-nak "apa, atya, pater, Vater" a jelentése az ún. tiszteleti vagy bóknevek között foglalt helyett"



Abony Helytörténeti és Helyismereti Tankönyv



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése