2012. február 21., kedd

Séta Abonyban

Nevezetes épületeink, történelmi helyeink

Abony sajátos, a környékbeli jászéktól és kunokétól elütő hagyományokkal, és az újjal keveredő régi építészeti, építkezési emlékekkel rendelkezik. Nem rajzolható egységes művészettörténeti kép a településről. Városunkban nincs nagy történelmi múltú műemlék, mégis számottevő építészíti emlékeink sorozatot. A jelentősebb alkotások 1750 után épültek. Ennek oka, hogy a gyér jobbágylakosság nem biztosított megfelelő jövedelem és majorkodási lehetőséget a földesúri háztartások berendezésében. A XVIII.század második felétől a földesurak és a betelepülő nemesi családok igényt hoztak magukkal. A nemesi családok közül az 1800-as évekre anyagilag annyira megerősödött, hogy 1820- -tól kezdődően sorozatban épültek a stílusban és méretben kiemelkedő kúriák. Ekkor, akkor alakul ki Abony érdekes, sajátos települése.
Az uralkodó birtokosok alkalmas lakóházat építenek maguknak, mely  általában nagy kert közepén fekszik . Ezek a kertek alkotják  a belterület jelentős részét. Az építészeti sajátosságot fokozza, hogy a kastélyok , kúriák az egész település területén elszórtan állnak, a többitől távol, egyedül, szinte elkülönítve. Mindegyik önamgában zárt, egyéni művészeti alkotás.
Abony katély- és kúriaépítészete Pest közelsége folytán, a főváros klasszicista építészetének hatása alatt áll. A klasszicizmus korában erőteljesebb építészeti tevékenységet kifejtő település elsősorban a világi építészet alkotásaiban bővelkedik. Városunk katélyai , udvarházai a kor stílusának értékes termékei, a magyar kalsszicizmus nemes, finom ízlésű alkotásai. Szvaczina József ceglédi építészmester nemes stílusérzéke következtében műemlék értékű épületnek tekínthetők.
A köztéri szobraink, domborműveink nem képviselnek nagy számot , mégis érdemes felgigyelni rájuk, hiszen szebbé teszik parkjainkat, emlékeket állítanak valaha itt járt neves embereknek.


Abony főtere a Szolnok, Cegkéd és Tápió völgye felől összefutó utak találkozásánál alakult ki.






A Városháza fontos szerepet tölt be a város sajátos képének kialakításában. Az ekletikus épületet Jablonszky Ferenc tervezte. 1904 - ben épült





A Városháza előtti parkban, található az I.világháború hősi halottainak emlékműve, Farkas Béla  szobrász-művész alkotása /1924/. A talapzat három oldalán 437 elhunyt abonyi katona névsora olvasható .
Kis márványlapon  azok neve található, akik a II.világháborúban  az elsők között estek el. Az utánuk elhunytak nevét 50 év múlva vésték a márványtáblában.









Forrás: Abonyi Kincses Kalendárium 2001-2003
Kép: Kovács Ágnes

1 megjegyzés: